Toegankelijke apps voor elke Nederlander

In Nederland willen we dat openbare voorzieningen toegankelijk zijn voor iedereen. Niet alleen gebouwen en het openbaar vervoer, maar ook websites en apps. Tijdens deze sessie laat Klaas Troost zien hoe hij de DigiD app toegankelijk heeft gemaakt volgens de WCAG richtlijnen. De DigiD app is ontwikkeld in Xamarin.Forms en .NET MAUI. Dit zijn frameworks om cross platform native apps te ontwikkelen in C# en XAML.

Volgens Microsoft kun je op scherm elementen accessibility values zetten met behulp van de AutomationProperties class. De standaard screenreader van iOS en Android kan het scherm dan voorlezen zodat iemand met een visuele beperking de app ook kan gebruiken.

Maar kun je de app met alleen de AutomationProperties wel volledig toegankelijk maken? Komt er niet meer bij kijken dan alleen ondersteuning voor de screenreaders? Denk bijvoorbeeld aan schaalbare tekst, voldoende kleur contrast, simpele teksten voor laaggeletterde etc.

NB: In deze sessie kijken we specifiek naar Xamarin Forms en naar .NET Multi-platform App UI (.NET MAUI), de opvolger van Xamarin Forms.

De spreker is Klaas Troost, Senior App Developer bij het Mobile Competence Center Belastingdienst. Klaas is sinds 1989 werkzaam in de IT bij de belastingdienst. Ooit gestart als Clipper developer daarna betrokken bij de ontwikkeling van application server applicaties ontwikkeld met NetDynamics. Rond 1995 begon hij met het bouwen van Java web-applicaties maar sinds 2013 is hij app-ontwikkelaar bij het Mobile Competence Center van de belastingdienst. Zo heeft hij o.a. gewerkt aan de Reizen app en de Aangifte app. 


Deze meeting is al geweest. Je kunt je niet meer inschrijven. Bekijk hier het overzicht van andere bijeenkomsten.
Waar en wanneer

John F. Kennedylaan 8, 7314 PS Apeldoorn


donderdag 27 oktober 2022

We beginnen om 19:00 maar je bent vanaf 18:00 welkom voor een hapje, drankje en om bij te praten met mede-ontwikkelaars.